#بیماری
#کوررنگی
کوررنگی یک بیماری اختلال ارثی است که در آن فرد قادر به تشخیص یک یا برخی رنگ ها نمیباشد. سلول های مخروطی چشم افراد کوررنگ فاقد رنگ دانه هایی هستند که موجب دیدن رنگها میشوند. به همین دلیل این افراد برخی رنگها را به شکل طیفی از رنگهای خاکستری و سیاه میبینند.
✅علت
سلول های مخروطی نوعی از سلول های گیرنده ی نور هستند که در شبکیه قرار دارند. این سلولها بر اساس تحریکپذیری خود نسبت طول موج های مختلف نور بر سه دسته تقسیم میشوند:
سلولهای مخروطی نوع S، که نسبت به طول موجهای کوتاه (حدود ۴۲۰ نانومتر) حساسیت بیشتری نشان میدهند و موجب دیدن رنگ آبی میشوند.
سلولهای مخروطی نوع M، که نسبت به طول موجهای متوسط (حدود ۵۳۰ نانومتر) حساسیت بیشتری نشان میدهند و موجب دیدن رنگ سبز میشوند.
سلولهای مخروطی نوع L، که نسبت به طول موجهای بلند (حدود ۵۶۰ نانومتر) حساسیت بیشتری نشان میدهند و موجب دیدن رنگ قرمز و زرد میشوند.
در افراد کوررنگ، در اثر جهش ژن ها، یک، دو و یا هر سه نوع سلول مخروطی شبکیه فاقد رنگ دانه هایی هستند که موجب دیدن رنگها میشوند.
تکرنگبینی
تکرنگبینی و یا کوررنگی کامل نوع نادری از این اختلال است که در آن هیچیک از انواع سلولهای مخروطی فعال نیستند و فرد قادر به تشخیص هیچ رنگی نیست.
دورنگبینی
دورنگبینی: در صورتی ایجاد میشود که یکی از سه نوع سلول مخروطی فاقد رنگدانه باشد. گونهها:
❇️ سرخکوری: اختلالی در تشخیص رنگ که در آن فرد مبتلا توانایی تشخیص رنگ سرخ را از زرد و سبز ندارد. در این صورت فرد رنگ سرخ را تیره و مایل به سبز میبیند.
❇️ سبزکوری : اختلالی در تشخیص رنگ که در آن فرد مبتلا توانایی تشخیص رنگ سبز را از سرخ و زرد ندارد. شایعترین نوع کوررنگی است.
❇️ آبیکوری : اختلال نادری در تشخیص رنگ که در آن شخص مبتلا، به نور آبی حساس نیست و آبی و سبز را با هم اشتباه میکند..
سهرنگبینی نابهنجار
سهرنگبینی نابهنجار یکی از انواع شایع کوررنگی است که در آن هر سه نوع سلول مخروطی فعال هستند ولی در اثر جهش، تحریکپذیری یکی از آنها نسبت به طیف نور تغییر یافتهاست.
🅰️ سرخدشواربینی: یکی از این حالات است که حساسیت گیرندههای رنگ قرمز تغییر مییابد و تشخیص دو رنگ قرمز و سبز (زیرا طول موجهایشان به هم نزدیکتر است) را برای فرد دشوار میکند.
🅱️ سبزدشواربینی: نوع بسیار شایعی از کوررنگی است که در آن تشخیص دو رنگ قرمز و سبز به علت کاهش حساسیت گیرندههای رنگ سبز دشوار میشود.
🆎 آبیدشواربینی: نوع نادری است که در آن حساسیت سلولهای مخروطی فرد نسبت به رنگ آبی کاهش مییابد و فرد در تشخیص رنگهای زرد و آبی دچار مشکل میشود. برخلاف سایر گونهها، آبیدشواربینی وابسته به جنس نیست و تعداد زنان و مردان مبتلا به آن همسان است.
🅰️نوعی نقصان بینایی که در آن اشیای رنگین به رنگی دیگر و اشیای بیرنگ، رنگین بهنظر میرسند، رنگینبینی نامیده میشود.
🖋 تهیه شده توسط سروش جلالوندی
مجله علمی زیست شناسی
_________________
دانستنیهای زیست شناسی
زیست شناسی دبیرستان و کنکور
ویدئوها و انیمیشن های آموزشی
جزوات و نمونه سوالات
کتب و رفرنس های علمی
مقالات علمی و پژوهشی
__________________
حمید نقی زاده
کارشناس ارشد فیزیولوژی دام
دبیر زیست شناسی دبیرستانها و آموزشگاههای تهران
بایوسای را در آپارات، تلگرام و اینستاگرام نیز دنبال کنید